Microsoft cauta intotdeauna modalitati accesibile pentru a crea data center-uri durabile. Pentru proiectul numit de companie Natick, Microsoft a adoptat o abordare diferita si cel putin ciudata si anume construirea unui data center submarin, care asigura functionarea perfecta a serverelor de pe fundul oceanului. Potrivit site-ului datacenterfrontier.com, inginerul de cercetare al companiei Microsoft, Jeff Kramer a declarat "Mutarea centrelor de date in ocean are sens, in masura in care acesta trebuie sa faca legatura dintre companie si client cat mai scurta posibil. Natick ar putea avea un puternic impact, atat in prezent, cat si in viitor."
Microsoft a tinut secret proiectul Natick pana in momentul in care acesta a fost instalat cu succes si a plasat compania intr-o liga diferita fata de versiunile anterioare ale centrelor de date maritime de la Google sau de la alte companii. Echipa Natick impreuna cu manager-ul de proiect Ben Cutler au spus ca "scopul general este de a implementa centrele de data oriunde in lume, in termen de 90 de zile de cand compania a decis sa deschida un data center in zona respectiva."
Submarinul de 17,2 tone si cu dimensiunile de 3.000 pe 2.100 de metri a fost introdus in apa pe coasta Californiei in august anul trecut. Serverele din interiorul submarinului au fost sigilate si monitorizate de catre echipa Microsoft timp de 105 zile. Dupa aceasta perioada, serverele au fost duse la sediul central Microsoft din Redmond, Washington. Intreaga echipa a fost foarte multumita de rezultatele obtinute.
Principalul avantaj al unui data center sub apa este abilitatea de a utiliza apa pentru a alimenta si raci data center-ul si in acelasi timp, economisirea banilor necesari pentru inchirierea sau cumpararea unui spatiu.
Reprezentantii companiei Microsoft au spus ca este prea devreme pentru a decide daca acest concept va fi utilizat de Microsoft sau de alti furnizori de servicii Cloud. Norm Whitaker, care conduce proiectele speciale ale departamentului de cercetare Microsoft a spus "Sunt multe lucruri care trebuie luate in calcul. Este mai mult un instrument pe care am putea sa il oferim partnerilor de la centrele de date actuale."
Sursa: DatacenterFrontier / Foto: The Verge