Un site are rolul de a atrage un numar cat mai mare de vizitatori, care sa se transforme in clienti. Detinatorii unui site se concentreaza atat de mult pe promovarea site-ului, incat pierd din vedere elemente esentiale cum ar fi cele legate de design si de functionalitate. Atunci cand ajung pe site-ul tau, vizitatorii trebuie sa ajunga rapid la informatiile dorite, cu alte cuvinte trebuie sa fie de un site care se incarca rapid, care are un design intuitiv si care este actualizat in permanenta cu continut de calitate. Dupa ce am analizat mai multe site-uri din diverse domenii de activitate am descoperit cele mai comune greseli pe care le fac antreprenorii online.
1. Accesibilitate scazuta
Fie ca este accesat de pe laptop, telefon sau tableta, site-ul tau trebuie sa arate bine si sa fie usor de parcurs. Construieste site-ul astfel incat sa raspunda nevoilor clientilor tai. Chiar daca tu folosesti browser-ul Chrome, clientii tai pot folosi Opera,Safari sau FireFox. Asigura-te ca indiferent de browser-ul sau de dispozitivul de pe care vizitatorii tai acceseaza site-ul, acesta este in cea mai buna forma; nu apar diferente de afisare sau de accesibilitate.
2. Neincluderea datelor de contact
Datele de contact au o importanta foarte mare pentru vizitatorii site-ului tau. Acestia trebuie sa stie ca vor lua legatura cu o persoana reala in cazul in care apar unele probleme. Informatiile de contact care pot fi gasite usor, le ofera incredere clientilor in produsele sau serviciile tale. Locurile cele mai indicate pentru afisarea datelor de contact sunt fie in antet-ul, subsolul sau in bara laterala a fiecarei pagini, fie pe o pagina separata cu titlul "Contact" sau "Date de contact". De asemenea, recomandabil este sa incluzi si un formular de contact, in care utilizatorul trebuie sa introduca niste date esentiale precum nume, nr de telefon, adresa de e-mail, modalitatea prin care doreste sa primeasca raspuns (telefon sau e-mail) si detalii despre problema.
3. Pagini care se incarca greu
Odata cu dezvoltarea tehnologei, asteptarile oamenilor in ceea ce priveste timpul de incarcare al unui site au crescut. Prinicipalul motiv care afecteaza viteza de incarcare a unui site, pe langa serviciul de gazduire ales, este supraincarcarea site-ului cu elemente inutile.
4. Utilizarea culorilor nepotrivite
Fiecare culoare are o anumita semnificatie, iar obiectivele si valorile companiei tale trebuie sa fie sustinute de culorile reprezentative. Este esential ca atentia vizitatorului sa fie pe mesaj si sa nu fie distras de culorile prea aprinse. Atat culoarea textului, cat si a background-ului trebuie sa fie atent alese, astfel incat vizitatorul sa retina site-ul tau.
5. Utilizarea ferestrelor de tipul "pop-up"
Acest tip de ferestre pot fi iritante si ii pot determina pe vizitatori sa le blocheze. Daca acest tip de mesaje erau la moda in urma cu cativa ani, acum sunt o multime de alte modalitati de a atrage atentia unui vizitator.
Aceste greseli iti pot afecta afacerea pe termen lung. Partea buna este ca acestea pot fi evitate foarte usor, astfel incat sa le oferi vizitatorilor o experienta palcuta de navigare.