Alegerea unui nume de domeniu, este la fel de importanta ca alegerea numelui firmei tale. Trebuie sa te asiguri ca alegi un nume usor de retinut si care sa reprezinte foarte bine afacerea ta, deoarece numele domeniului este identitatea ta in mediul online. Acesta contribuie la dezvoltarea afacerii tale in mediul online, indiferent ca vrei un blog, un website sau un forum. Pentru a avea parte de un site eficient, trebuie sa iei in calcul anumite aspecte:
1. Fa planul site-ului - Inainte de a alege un nume, concentreaza-te pe planul site-ului. Trebuie sa ai o viziune clara inca de la inceput asupra continutului, obiectivelor pe care vrei sa le atingi, cui te adresezi si cu ce vine nou site-ul tau. Odata stabilite aceste lucruri, iti va fi mult mai usor sa parcurgi ceilalti pasi in alegerea numelui domeniului.
2. Documenteaza-te - Asigura-te ca nu este marca inregistrata sau folosit de o alta companie, pentru a nu risca sa fi implicat intr-un scandal legal de pe urma caruia compania ta ar avea numai de suferit. Informeaza-te ca numele pe care vrei sa il alegi, sa nu fie folosit de o companie in mediul offline.
3. Gandeste-te la vizitatorii tai - Dupa ce te-ai documentat, concentreaza-te pe alegerea unui nume care crezi ca le-ar placea vizitatorilor tai. Ceea ce iti place tie, nu este intotdeauna si pe placul vizitatorilor tai.
4. Sa fie usor de retinut si in concordanta cu specificul firmei - Atunci cand o persoana aude numele domeniului, in mintea acestuia sa se faca o conexiune intre nume si domeniul de activitate al firmei. Daca este usor de retinut, este mult mai probabil ca un vizitator care a gasit raspunsurile pe care le cauta pe site-ul tau, sa il recomande prietenilor. Nu poti construi un brand daca vizitatorii tai nu isi amintesc numele site-ului tau.
5. Sa fie scurt si la obiect - Cu cat este mai scurt numele domeniului, cu atat le este mai usor vizitatorilor tai sa il retina. De asemenea, se potriveste mai bine pe cartile de vizita sau pe alte materiale tiparite. Cele mai cunoscute branduri online, sunt formate din 1-2 cuvinte.
6. Sa fie usor de scris - Gasirea unui nume care sa fie usor de scris, scurt si memorabil contribuie la succesul tau in mediul online. Este important sa alegi cuvinte carora sa nu li se schimbe intelesul atunci cand nu sunt scrise cu diacritice. Clientul tau nu trebuie sa aiba probleme in intelegerea numelui domeniului, chiar daca purtati o conversatie la telefon. Poti face un astfel de test cu apropiatii tai inainte de a alege numele potrivit.
7. Sa ai intotdeauna un plan de rezerva - E bine sa ai mai multe variante de nume. In cazul in care prima ta optiune nu este disponibila, te poti reorienta rapid. Foloseste-te de creativitate pentru a crea cat mai multe variante. In final, poti constata chiar ca o varianta alternativa se potriveste mai bine decat varianta originala.
8. Include cuvinte cheie - Introducerea cuvintelor cheie in numele domeniului ajuta atat vizitatorii, cat si motoarele de cautare in gasirea site-ului tau si le ofera o idee de ansamblu asupra continutului. Poti lua in considerare combinatii de cuvinte, fie folosite la singular, fie la plural. Daca vrei sa incluzi un anumit cuvant in numele domeniului, gandeste-te la toate formele sale: substantiv, adjectiv, adverb si verb.
9. Nu folosi cratime si numere - Atat cratimele cat si numerele, fac mai lung numele domeniului. Cu cat este mai lung, cu atat vizitatorii il uita mai usor. Cratimele pot induce in eroare vizitatorii, care ajung in final pe alt site.
10. Gandeste pe termen lung - Sansele sa ai acelasi site o perioada indelungata, sunt foarte mari. Atunci cand alegi numele domeniului, gandeste-te ca trebuie sa reziste in timp, sa iti placa si sa reprezinte compania si dupa 5 ani. De asemenea, alege un nume care poate deveni cu usurinta un brand.
11. Fii diferit - Incearca sa fii original si diferit fata de altii. Daca toata lumea opteaza pentru un anumit sablon in alegerea numelui domeniului, nu inseamna ca asta este cea mai buna metoda. Un nume original este intotdeauna mai apreciat si mai usor de retinut.
12. Foloseste o extensie de domeniu potrivita - Bineinteles ca extensia .com este cea mai cunoscuta si utilizata, dar asta nu inseamna ca este sigura. Poti alege dintr-un numar foarte mare si in continua crestere de extensii de domenii, pe cel mai potrivit pentru afacerea ta.
13. Verifica disponibilitatea domeniului in retelele sociale - Majoritatea companiilor sunt prezente si pe site-urile de socializare. Detinerea unei pagini pe un astfel de site aduce numai beneficii afacerii tale.
Alegerea numelui de domeniu potrivit este la fel de important ca design-ul ales pentru afacerea ta. Gasirea unui nume usor de retinut si care sa iti aduca succes, necesita o atentie deosebita si trebuie gandita ca o strategie. Cu cat incepi mai repede cautarea numelui de domeniu potrivit, cu atat ai mai multe sanse sa il gasesti disponibil.