Ai stabilit deja tipul de site pe care ti-l doresti, ai analizat mai multe site-uri din aceeasi nisa si ti-ai facut o idee despre cum ai vrea sa arate, atat din punct de vedere al design-ului, cat si al structurii. Nu iti mai ramane decat sa inregistrezi numele de domeniu pe care ti-l doresti si sa te apuci de treaba. Dar ce faci in momentul in care acesta nu numai ca nu este disponibil, insa acesta nici nu este utilizat la capacitate maxima de actualul proprietar? Oricat de frustrant ar parea la prima vedere, nu trebuie sa te descurajezi, ba din contra, trebuie sa iei in calcul toate optiunile pe care le ai pentru a intra in posesia numelui de domeniu dorit. Oricine poate fi pus in aceasta situatie, cu atat mai mult cu cat, in prezent sunt peste 878 de milioane de site-uri in intreaga lume, iar numarul acestora este in continua crestere. Chiar si asa, exista sanse sa obtii numele de domeniu preferat.
Opteaza pentru o extensie de domeniu diferita
Daca nu vrei sub nici o forma sa renunti la numele de domeniu ales, incearca sa gasesti o extensie potrivita domeniului tau de activitate. Desigur, prima optiune ar fi .com, .ro, .info sau .net, insa este pacat sa te limitezi doar la acestea, avand in vedere ca in prezent sunt disponibile peste 1000 de extensii de domenii. Poti alege o extensie care sa reprezinte domeniul de activitate (.car, .gifts, .football, .clothing etc.) sau chiar domenii specifice unui brand (.nike, .chanel, .zara, .toyota, .gucci, .philips etc.). O alta optiune este .co, care a fost lansata initial drept extensia de domeniu specifica Columbiei, dar care astazi se afla in categoria gTLD (generic Top Level Domain). Chiar si platforma Vine a ales aceasta extensie de domeniu.
Alege un alt nume de domeniu
O alta optiune este sa faci unele modificari in construirea numelui de domeniu. Daca de exemplu, numededomeniu.ro nu este disponibil, poti adauga cuvantul "imobiliare" acesta fiind domeniul de activitate in care activeaza compania ta. Astfel, numededomeniu.ro se va transforma in imobiliarenumededomeniu.ro sau numededomeniuimobiliare.ro. De asemenea, poti lua in considerare adaugarea unei cifre sau a unei litere in plus fata de varianta la care te-ai gandit initial.
Afla cine detine domeniul dorit
Daca nu esti dispus sa faci nici un fel de modificare numelui de domeniu, incearca sa aflii cat mai multe detalii despre persoana care il detine. Din fericire, exista o multime de servicii care iti ofera aceste informatii. Cel mai popular este Whois care iti ofera detalii despre persoana care detine acel domeniu, data de expirare a acestuia si multe alte informatii importante. Acum ca detii aceste date, nu iti ramane decat sa contactezi proprietarul domeniului vizat.
Fa o oferta
Trimite un email actualului proprietar al domeniului in care sa mentionezi faptul ca esti interesat de cumpararea domeniului si intreaba-l daca a luat in considerare vanzarea acestuia. Evita sa mentionezi faptul ca ar trebui sa il vanda deoarece site-ul nu este actualizat sau are unele probleme de design. Incearca sa nu pari prea insistent, deoarece proprietarul poate ridica pretul foarte mult. Chiar si asa, pretul pe care il cere ar putea sa depaseasca cu mult pretul pe care l-ai stabilit initial.
Urmareste data de expirare a domeniului
Desi data de expirare a domeniului nu inseamna ca proprietarul acestuia nu va reinnoi contractul, poti avea noroc. Inainte ca domeniul sa expire, proprietarul acestuia primeste mai multe email-uri de atentionare, De asemenea, dupa ce data de expirare a fost depasita, majoritatea companiilor care inregistreaza domenii web ii ofera o anumita perioada de timp (in general o luna) in care acesta poate reinnoi contractul. In aceasta perioada insa, domeniul poate fi scos la licitatie online, dar daca proprietarul nu renunta la domeniul web, vei fi nevoit sa optezi pentru una din optiunile pe care ti le-am prezentat mai sus.
Indiferent de optiunea pe care ai ales-o in ceea ce priveste obtinerea numelui de domeniu dorit, asigura-te ca il inregistrezi pentru o perioada lunga de timp si ca este reinnoit in fiecare an. De asemenea, pentru a evita astfel de situatii in viitor, inregistreaza site-ul folosind diverse extensii, de exemplu numesite.ro, numesite.com, numesite.co, numesite.co.uk, numesite. net, numesite.biz.